Befæstningsdag 2023


Befæstningsdagen på Fortunfortet den 24. september 2023


Søndag den 24. september 2023 var det gamle Fortunfort igen bemandet, og anledningen var selvfølgelig den årlige Befæstningsdag.


Det var fra morgenstunden er meget flot vejr med solskin og meget lidt vind, perfekte forhold for at få en vellykket dag.


Marianne var så venlig at låne foreningen et telt på 3X6 meter, som dagen før blev sat op foran fortet i den nordøstlige strubegrav. Fort Cafeen samt borde og stole blev sat op i teltet, så eventuelle regnbyger ikke forhindrede af cafeen holdt åbent.


Det var planlagt at fortet skulle åbnes med affyring af en salutkanon, men da Politiet i sin tilladelse havde krævet at der var en ansvarsforsikring, måtte vi desværre aflyse kanonen.


De fremmødte kunne glæde sig over det nye flotte betontag og de renoverede ventilationskanaler.


Igen i år var det guidede rundvisninger i fortet kl. 11 og 14 og kl. 12 startede en tur langs den vestlige del af Dyrehavestillingen.


I år blev spørgeskemakonkurrencen genoplivet og der var igen mulighed for at få en kop kaffe eller te med hjemmebagt kage i Fort Cafeen. Som noget nyt i år, havde bestyrelsen besluttet at kaffe og kage skulle være gratis. Som sædvanlig var der også saft og slikposer til børnene.


Inde i fortet var der hele dagen mulighed for at se eller gense den flotte plancheudstilling om Københavns nyere Befæstning samt de spændende fresco vægmalerier i det nordvestlige observationstårn.


Der var mange som mødte op kl. 11 ved starten på Befæstningsdagen. Det var derfor nødvendigt at opdele foredrag og rundvisning i fortet i to hold. Det var Nete og Marianne som var guider på hver sit hold. Ved foredrag og rundvisning kl. 14, var der ikke så mange deltagere, så Nete og Marianne var guider sammen på denne rundvisning. Begge rundvisninger blev afsluttet på toppen af fortets jordlegeme, hvor der blev fortalt om renoveringsprojektet på fortet i 2021-2022. Alt i alt to vellykkede rundvisninger med mange deltagere og god spørgelyst.


Kl. 12 gik Ole ud på den vestlige del af Dyrehavestillingen med en gruppe på godt 10 personer. Det var en rigtig vellykket tur, hvor deltagerne kom forbi Vestre Indelukke Kaponiere og Mandskabsrum, Østre Indelukke Kaponiere og Mandskabsrum, Præsteslette Skansen og Indelukke Batteri. Vi så mange flotte kronhjorte, men på tilpas afstand, så der ikke var nogen risiko for deltagerne.


Hele dagen var der god aktivitet i Fort Cafeen, hvor mange kopper kaffe med kage blev langet over disken. I stedet for betaling for kaffe og kage, var der mange son donerede et beløb til foreningen via kontanter eller MobilePay.


Spejderne fra Fortunen Gruppe var som sædvanlig en vigtig del af arrangementet og bagte snobrød og poppede popcorn over bål. Der blev hele dagen bagt mange snobrød og poppet mange popcorn over bålet, så det blev nødvendigt at lave en ekstra portion dej til snobrødene. Alt i alt en god dag for spejderne.


Kl. 16. sluttede Befæstningsdagen med oprydning og flaget blev taget ned. Dagen blev afsluttet med en kold øl eller sodavand og lidt chips, inden bestyrelsen gik hver til sit.


Som i tidligere år, var der samtidig arrangementer på de fleste af befæstningsanlæggene i Københavns nyere Befæstning Se den fælles Befæstningsdagsfolder her.


Fortunfortet med det nye betontag og de renoverede ventilationskanaler.

Foto: Ole Bruun Nielsen


Der bydes velkommen til 1. foredrag og rundvisning i Fortunfortet.

Foto: Ole Bruun Nielsen


Teltet med Fort Cafeen på Befæstningsdagen.

Foto: Ole Bruun Nielsen


Spejderne fra Fortunen Gruppe bager snobrød og popper popcorn over bålet.

Foto: Ole Bruun Nielsen


Der var beachflag ved indgangen til fortet fra Fortunfortvej og på hjørnet af Dyrehavegårdsvej og Hjortekærsvej.

Foto: Ole Bruun Nielsen